Νέα Ασφάλισης

Συμβιβαστική πρόταση για ΛΕΠΕΤΕ: Η ΕΘΝΙΚΗ θα πληρώσει τα μισά

Συμβιβαστική λύση προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την άρνηση της Εθνικής Τράπεζας να συνεχίσει να καλύπτει τα  ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού επικούρησης των συνταξιούχων της (ΛΕΠΕΤΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης που χειρίζεται το θέμα, ετοίμασε ολοκληρωμένη πρόταση που θα διασφαλίσει την μερική καταβολή επικουρικών συντάξεων σε βάθος 5ετίας, με επιβάρυνση της τράπεζας. Προτείνει δηλαδή έναν συμβιβασμό, όπου κερδισμένες/χαμένες θα είναι και οι δύο πλευρές.

Η Εθνική θα εισφέρει στον ΛΕΠΕΤΕ τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή της μισής (50%) επικουρικής σύνταξης επί πέντε χρόνια. Οι συνταξιούχοι της Εθνικής θα παίρνουν επιπλέον την επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ. Μετά τη λήξη της 5ετίας, η τράπεζα δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση και ο ΛΕΠΕΤΕ θα δίνει «ό,τι μπορεί» - εάν μπορεί. Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν  παντως την επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ.

Επισημαίνεται ότι λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ και της αρνητικής στάσης της τράπεζας – που υποστηρίζει ότι δεν έχει υποχρέωση να τα καλύπτει - διεκόπη πριν από ένα και πλέον έτος η καταβολή επικουρικών συντάξεων στους «απόμαχους» της Εθνικής.

Το θέμα αποτελεί αντικείμενο πολύμηνης δικαστικής διαμάχης και προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνταξιούχων.

Η τελευταία δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, δικαιώνει την τράπεζα, αποδεχόμενη τον ισχυρισμό της ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ιδιότυπος φορέας ασφάλισης και ότι η ίδια δεν υποχρεούται να καλύπτει τις παροχές του.

 

Πηγή: sofokleousin.gr

top