Νέα Ασφάλισης

COVID- 19: Η πορεία του ιού από την Κίνα μέχρι την πανδημία

Πώς ερμηνεύεται επιδημιολογικά η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων COVID- 19 και ποια είναι τα λάθη που διευκόλυναν τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και επαναπροσδιόρισαν την καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη;

Σύμφωνα με το διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το 1ο κρούσμα του νέου κορωνοϊού έλαβε χώρα την 1/12/19, ενώ οι αρχές της Κίνας δεν έλαβαν έγκαιρα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή του, υποτιμώντας σαφώς τον επερχόμενο κίνδυνο.

Όσο η επιδημική έκρηξη εξελισσόταν (18/01/20), περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες της Γιουχάν ταξίδεψαν και επισκέφθηκαν συγγενείς, προκειμένου να εορτάσουν την Πρωτοχρονιά. Πέντε ημέρες αργότερα (23/01/20) επιβλήθηκαν στην πόλη μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας κι αφότου είχαν ήδη καταγραφεί κρούσματα σε άλλες περιφέρειες.


Covid- 19 και τα λάθη συνεχίστηκαν…

Στις 7/02/20, ο οφθαλμίατρος Λι Γιενλιάνγκ καταλήγει προσβεβλημένος από τον κορωνοϊό. Ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε οτι μεγάλος αριθμός ασθενών στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, είχε προσβληθεί από τον νέο ανθεκτικό ιό, κρούοντας τον κώδωνα μίας νέας απειλής. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του καθεστώτος της Κίνας, το οποίο τον επέκρινε και τον έθεσε υπό διωγμό με τη δικαιολογία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και τη δημιουργία πανικού στον πληθυσμό.

Διαχειριστικά λάθη τόσο από τον κρατικό μηχανισμό (μη έγκαιρο κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) όσο και από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (μη τήρηση πρωτοκόλλου) καταγράφηκαν στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νότιο Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η μη επιβολή απαγόρευσης ταξιδιών και συναθροίσεων σε χώρες με ορισμό κρούσματος, διευκόλυνε σαφώς τη διασπορά του covid- 19.

Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις δημιούργησαν ευνοικές συνθήκες για την εξάπλωση του ιού (υψηλή υγρασία) τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιταλία.

Η υψηλή πυκνότητα ανθρώπινου πληθυσμού σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα του ιού (από άνθρωπο σε άνθρωπο) διευκόλυνε την υπερδιασπορά του ιού.


Η εβδομάδα μόδας και η διασπορά του covid στην Ιταλία

Η εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο και το Παρίσι, η συγκέντρωση περίπου 120,000 ατόμων στην πόλη της Μαδρίτης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η συνάθροιση 60,000 ποδοσφαιρόφιλων σε ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της Ισπανίας εκτόξευσαν άρδην τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η γήρανση του πληθυσμού της Ιταλίας (μέσος όρος ηλικίας θανόντων 82,4 έτη) και η χωροταξική συγκέντρωση όλων των κρουσμάτων Covid- 19 στην περιοχή της Λομβαρδίας που επιβάρυνε και τελικά μπλόκαρε το σύστημα υγείας ενοχοποιούνται για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία.

Η καθυστέρηση από πλευράς Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει την έξαρση του ιού  σε κατάσταση πανδημίας (που πρακτικά σημαίνει οτι έχει προσβληθεί πλέον ένα μεγάλο ποσοστό του πλανήτη) προκάλεσε αντίστοιχα την ολιγωρία των κρατικών μηχανισμών στη λήψη αυστηρότερων μέτρων.


Δρ. Ιωάννα Π. Χατζηπροδρομίδου
Επιδημιολόγος

Εργαστήριο Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Πηγή: https://www.tofarmakeiomou.gr/tfmgr/

top