Νέα Ασφάλισης

Κορονοϊός: Η λύση είναι η μη μετάδοση

Η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως είναι πλέον καταστροφική και το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. 

Η τεράστια εξάπλωση οφείλεται στην εξαιρετικά εύκολη μετάδοση. Γι’ αυτό οφείλουμε να δείξουμε την υπευθυνότητά μας, στον εαυτό μας, στα αγαπημένα μας πρόσωπα και στην κοινωνία που θέλουμε να ζούμε.


Τι μπορεί να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού

  1. Το να μείνουμε σπίτι και όχι στο εξοχικό. Εσύ μπορείς να νομίζεις πως δεν έχεις τον ιό, αλλά στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζεις. Έτσι μαζί με τα μπαγκάζια σου, πηγαίνεις και τον κορονοϊό στο εξοχικό (και την εκεί τοπική κοινωνία). Θυμήσου μόνο πως και στην Ιταλία η υπερβολική εξάπλωση ξεκίνησε με τη διασπορά από τη Βόρεια Ιταλία στην υπόλοιπη χώρα όπου έτρεχε ο κόσμος για να σωθεί.
  2. Το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών. Ναι, τα χέρια σου κοντεύουν να αλλάξουν δέρμα (ή το έχουν ήδη κάνει) ΑΛΛΑ αυτό είναι το πιο βασικό μέτρο προστασίας απέναντι στην πανδημία. Μην παίρνεις θάρρος και πιστεύεις πως το σπίτι σου δεν έχει κάποιες μολυσμένες επιφάνειες. Απέκλεισε κάθε περίπτωση μετάδοσης του ιού, εντός κι εκτός σπιτιού.
  3. Όπου δεν είναι εύκολο το σαπούνι και το νερό, έχουμε αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Για τα λίγα λεπτά που βρίσκεσαι σ’ εξωτερικό χώρο (μιλάμε για τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας), φρόντισε να έχεις μαζί σου αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα. Κάλυψε όλες τα σημεία της παλάμης των χεριών, με ιδιαίτερη έμφαση ανάμεσα στα δάχτυλα, και τρίψε καλά μέχρι να στεγνώσουν. Μη τα σκουπίζεις (προφανώς!), για να στεγνώσουν.
  4. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια, μύτη, στόμα. Υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα. Οι καθημερινές συνήθειες πρέπει να αλλάξουν, για να αλλάξει και η ζωή μας προς το καλύτερο.
    Περιόρισε τις επαφές με άλλους ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιακά μεγαλύτερους της οικογένειας. Κι εμάς μάς λείπουν, αλλά μας λείπουν τώρα για να τους έχουμε μετά.

Η εξάπλωση του ιού μπορεί να ανακοπεί μόνο με τη μη μετάδοση.


Έτσι μεταδίδεται και γίνεται πανδημία

Είναι από τις λίγες φορές που όσοι ασχολούνται με τον Κλάδο της Υγείας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πρέπει να τρομάξουν τον κόσμο. Ο πανικός πράγματι δε βοηθάει, αλλά και το να είσαι cool απέναντι σ’ έναν ιό που ξεκληρίζει τον κόσμο ολόκληρο, δε θα σε κάνει και πιο υγιή ή βιώσιμο.

Το μοναδικό βιώσιμο μοντέλο είναι γνώση- πρόληψη- μη μετάδοση.

  1. Ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε επαφή μικρότερη των 2 μέτρων. Οπότε φροντίζουμε να έχουμε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων.
  2. Ο ιός μεταφέρεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται από μολυσμένο άτομο, όταν βήχει ή φτερνίζεται. Αυτά τα σταγονίδια μπορεί να καταλήξουν στο πρόσωπο ή στη μύτη των ανθρώπων που είναι κοντά και ίσως τα εισπνεύσουν στους πνεύμονές τους. Η πρόληψη ισχύει τόσο για εμάς από τους άλλους, όσο και για τους άλλους από εμάς. 

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει ακόμη το εμβόλιο για την αποφυγή της ασθένειας του κορονοϊού, φροντίζουμε να μην εκτεθούμε στον ιό. Ούτε εμείς ούτε οι γύρω μας. Σταμάταμε τη μετάδοση, σταματάμε την εξάπλωση.

 

Πηγή: https://www.tofarmakeiomou.gr/tfmgr/

top