Νέα Ασφάλισης

Αποζημίωση 190.000 ευρώ από το δημόσιο για τον θάνατο 14χρονου από μηνιγγίτιδα το 1998

Αποζημίωση 190.000 ευρώ θα καταβάλλει το δημόσιο σε συγγενείς 14χρονου που έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με στοιχεία από την Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ο 14χρονος μετέβη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου όπου και διαγνώστηκε με ιογενή λοίμωξη αντί για μηνιγγίτιδα και εστάλη σπίτι του με φαρμακευτική αγωγή.

Δυστυχώς την επόμενη μέρα επανήλθε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ και με πορφυρικό εξάνθημα. Το ίδιο απόγευμα το παιδί πέθανε. Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται “κατά το χρονικό διάστημα που ο Α παρέμεινε στα Εξωτερικά Ιατρεία, δεν εξετάσθηκε από ειδικευμένο ιατρό, γιατί, ο μοναδικός τελών σε ενεργή εφημερία ειδικευμένος ιατρός (παθολόγος, επιμελητής Β΄), φέρεται ότι ήταν συνεχώς απασχολημένος στο Παθολογικό Τμήμα, με την αντιμετώπιση δυο βαρέων περιστατικών σε ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς , και ότι επικοινώνησε αρκετές φορές, τηλεφωνικώς, με τα Εξωτερικά Ιατρεία, απ’ όπου έλαβε την διαβεβαίωση από τους εκεί ευρισκομένους ειδικευομένους ιατρούς ότι δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό περιστατικό. Μετά την διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής που πραγματοποιήθηκε, στην ιατροδικαστική έκθεση η οποία συνετάγη, αναφέρεται ως συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Α οφειλόταν σε παθολογικά αίτια και επήλθε συνεπεία αμφοτερόπλευρης αιμορραγίας των επινεφριδίων, λοιμώδους αιτιολογίας (σύνδρομο Waterhouse-Friderichsen)”.

Μετά από αυτό, το δικαστήριο επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης: α)60.000 σε κάθε γονέα, β) 40.000 στην αδελφή του θανόντος και γ) 10.000 σε καθένα από τους τρεις ενάγοντες που είχαν εγγονό τον θανόντα. Η υπόθεση έγινε το 1998 και η δικαστική απόφαση βγήκε πρόσφατα.

 

Πηγή-Πληροφορίες: Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου

top