Νέα Ασφάλισης

Διχασμένη η ασφαλιστική αγορά με τα νέα μέτρα και τις αλλαγές στον κλάδο

Aντιμέτωποι με νέες μεγάλες προκλήσεις είναι οι εταιρείες, τα στελέχη και οι φορείς διαμεσολάβησης στην ασφαλιστική αγορά, απόρροια των τεχνολογικών εξελίξεων, των νέων ρυθμιστικών πλαισίων και άλλων παραγόντων.

Έντονες αντιδράσεις, διφορούμενες απόψεις αλλά και καθησυχαστικές τοποθετήσεις συνθέτουν το παζλ στον δημόσιο διάλογο που έχει προκύψει, αναφορικά με την είσοδο νέων παικτών στην αγορά.

Με αφορμή την δυναμική είσοδο του ομίλου Cosmote, μέσω της Cosmote Insurance, ιδιαίτερα καυστική ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε) η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί σε μποϊκοτάζ κατά της Cosmote.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως η παροχή ασφαλιστικών προϊόντων από τον γνωστό τηλεπικοινωνιακό όμιλο της χώρας αποτελεί την κορυφή του "παγόβουνου", για τα ζητήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Παγιωμένες στρεβλώσεις, direct πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται ή ο ρόλος κάποιων εκ των ΕΠΥ, συνθέτουν μια μόνιμη διελκυστίνδα στην αγορά, η οποία συνεχίζει να αναζητά τον βηματισμό της υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Πιο ψύχραιμη είναι η σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΜΑ ο οποίος σημειώνει ότι «...στη νέα αυτή μέρα, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οφείλουν να απαντούν στον ανταγωνισμό με όρους ελεύθερης αγοράς, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής τους, ανταποκρινόμενοι πλήρως στις διαφοροποιημένες ανάγκες των ασφαλισμένων, με στόχο όχι απλά τη διασφάλιση, αλλά και την ενδυνάμωση της θέσης και του ρόλου τους στο στίβο του επιχειρείν».
«...στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο ΣΕΜΑ θα συνεχίσει να στηρίζει θεσμικά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και να καλωσορίζει όλους τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους, ώστε η προσπάθειά της για ενίσχυση της θέσης της στον κλάδο να καταστεί αποδοτικότερη, σημειώνεται μεταξύ άλλων».


Ε.Ε.Α.Ε: Μια μεγάλη απειλή για τα εισοδήματα όλων μας

«Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μία εισβολή που επιχειρείται στο χώρο της Ιδιωτικής ασφάλισης με ιδιαίτερη ανησυχία, διαβλέποντας τις απρόβλεπτες προεκτάσεις που κατά την γνώμη μας θα έχει.

Η COSMOTE, μέσω της θυγατρικής που δημιούργησε, της COSMOTE INSURANCE, παρέχει ασφαλίσεις απευθυνόμενες στους συνδρομητές της, ως πάροχος υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα από δεσπόζουσα θέση, καθώς οι συνδρομητές της είναι όλοι και ασφαλισμένοι μας.

Γνωρίζουμε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της, εφόσον έχει εξασφαλίσει άδεια Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, και ότι αποτελεί και αναφαίρετο δικαίωμα των Ασφαλιστικών Εταιρειών που συνέπραξαν ήδη μαζί της.

Όμως θεωρούμε αντιδεοντολογική αυτή την συμπεριφορά τους απέναντι στα παραδοσιακά Δίκτυα και πολιτική έλλειψης σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς τους στην δημιουργία των οικονομικών τους μεγεθών.

Μία αγορά για να λειτουργεί σωστά θέλει αρχές και αξίες.
Αναφαίρετο επομένως δικαίωμα και κάθε Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, όλων μας, είναι να αμυνθούμε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, αποσύροντας τις τηλεφωνικές μας συνδέσεις από την COSMOTE, που επιχειρεί να αποσπάσει μέσω της θυγατρικής της τα πελατολόγια όλων μας, εκμεταλλευόμενη την δεσπόζουσα θέση της, καθώς κατέχει τα τηλέφωνα και πλήθος άλλων στοιχείων δικών μας και των ασφαλισμένων μας, τα οποία δεν έλαβε βεβαίως για να επιχειρήσει ασφαλιστικές εργασίες.

Είναι καιρός να δείξουμε τη δύναμή μας.

Υπάρχουν και άλλοι πάροχοι τηλεφωνικών υπηρεσιών.
Μην μένουμε  αδρανείς. Ας ξεκινήσουμε σήμερα μία μαζική αντίδραση αποσύροντας τις συνδέσεις μας.

Είμαστε πελάτες της και δεν μας σέβεται».


Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συστήνει ο ΣΕΜΑ

«Ο ΣΕΜΑ παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις, προτρέπει όλους τους φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, θεσμικούς ή μη, σε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ιδιαιτέρως όταν αυτές εμφανίζονται να δεσμεύουν το σύνολο της αγοράς μας.

Η διαμεσολάβηση σε όλες τις μορφές της είναι και θα είναι πάντα ενωμένη, δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές προκλήσεις που διαμορφώνονται στον ασφαλιστικό χώρο, μέσα σε αυτό το νέο, κοινό αλλά και σύνθετο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ο ΣΕΜΑ είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ, με δύναμη σε ετήσια εγγεγραμμένα ασφάλιστρα μεταξύ των μελών του της τάξεως των €500.000.000, και συνεχώς εργάζεται μεθοδικά για την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης, εν όψει και της εφαρμογής της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας (IDD). 

Στη νέα αυτή μέρα, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οφείλουν να απαντούν στον ανταγωνισμό με όρους ελεύθερης αγοράς, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής τους, ανταποκρινόμενοι πλήρως στις διαφοροποιημένες ανάγκες των ασφαλισμένων, με στόχο όχι απλά τη διασφάλιση, αλλά και την ενδυνάμωση της θέσης και του ρόλου τους στο στίβο του επιχειρείν.

Από την άλλη πλευρά και οι ασφαλιστικές εταιρίες οφείλουν να ακολουθούν κοινούς κανόνες και ενιαία εμπορική και τιμολογιακή πολιτική στα προ-τιμολογημένα προϊόντα, ίδια για το σύνολο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ώστε να μην υπάρχει διακριτική αντιμετώπιση και να μην δημιουργούνται πεδία ειδικής μεταχείρισης στην προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μεταξύ των διαφορετικών δικτύων διανομής. Μόνο μέσω ενός level playing field μπορεί να διασφαλιστούν οι συνθήκες ενός υγιούς ανταγωνισμού στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση που θα οδηγήσουν και σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς μας γενικότερα.

Στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο ΣΕΜΑ θα συνεχίσει να στηρίζει θεσμικά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και να καλωσορίζει όλους τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους, ώστε η προσπάθειά της για ενίσχυση της θέσης της στον κλάδο να καταστεί αποδοτικότερη.

 

Πηγή: Ευχαριστούμε πολύ το sofokleousin.gr και τον Βάιο Κρόκο για το συγκεκριμένο άρθρο.

top