Νέα Ασφάλισης

Κορονοϊός και ιδιωτική ασφάλιση

Στις 13 Μαρτίου του 2020 έγινε ένας ανοιχτός “διάλογος” στη Βουλή μεταξύ του Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Τσίπρα και του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. Το θέμα αφορούσε το κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα μπορούν να καλύψουν τη νοσηλεία του κορονοϊού.


Ποια είναι η πραγματικότητα

Ο κορονοϊός ανήκει στις αναφορές των ιδιωτικών συμβολαίων για την πανδημία. Τη νόσηση από τον κορονοϊό καλύπτουν τα περισσότερα συμβόλαια ζωής και υγείας. Η πλειονότητα των ασφαλιστικών προγραμματών δεν εξαιρεί την πανδημία, όπως χαρακτηρίστηκε ο COVID- 19, από τις ασφαλισμένες καλύψεις.


Τα «ψιλά γράμματα» που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε

Η νοσηλεία ενός τέτοιου περιστατικού σε ιδιωτικό νοσοκομείο μπορεί να γίνει μόνο εφόσον προηγηθεί επίταξη και του ιδιωτικού τομέα υγείας και συγκεκριμένα εφόσον γίνει επίταξη των μονάδων εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Επομένως η ενεργοποίηση του σχετικού όρου είναι προς το παρόν άγνωστη αφού αν κάποιος νοσήσει από κορονοϊό, απαγορεύεται να νοσηλευθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ανεξαρτήτως των όρων και καλύψεων του ασφαλιστηρίου. Αυτό συμβαίνει γιατί τέτοια περιστατικά χειρίζεται προς το παρόν, αποκλειστικά το κράτος και τα δημόσια νοσοκομεία.


Μπορώ να κάνω διάγνωση του κορονοϊού σε ιδιωτικό νοσοκομείο;

Όσον αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις για τη διάγνωση ή μη του κορονοϊού, η κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρεία γίνεται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις κι εφόσον υπάρχει παραπεμπτικό ιατρού , αλλά και ο αντίστοιχος εξοπλισμός από τα διαγνωστικά κέντρα ή τα νοσηλευτήρια. 

Σε περίπτωση θανάτου από τον κορονοϊό κι εφόσον το ασφαλιστήριο δίνει αυτήν τη κάλυψη, η ασφαλιστήρια εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει τη αποζημίωση στα ασφαλισμένα μέλη που κατονομάζονται στα συμβόλαιο.


Δεν υπάρχει αποζημίωση σε περίπτωση πανδημίας

Σε αντίθεση με ότι ισχύει για την πλειονότητα των ασφαλιστηρίων ζωής και υγείας που κατονομάζουν την πανδημία μεταξύ των ασφαλισμένων κινδύνων, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των γενικών κλάδων περιλαμβάνουν αυτή τη μορφή κινδύνου μόνο κατά τη περίπτωση. Έτσι σε συμβόλαια όπως για τη ταξιδιωτική ασφάλιση, την απώλεια κερδών ή την ακύρωση διοργανώσεων και εκδηλώσεων, η κάλυψη για πανδημία δεν κατονομάζεται συνήθως μεταξύ των ασφαλισμένων κινδύνων εκτός και αν ο πελάτης δηλαδή η επιχείρηση έχει ζητήσει ειδικά αυτήν την κάλυψη. 

Επομένως, οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή υποχρεώθηκαν να υπολειτουργήσουν ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού, δεν αποζημιώνονται από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από το κράτος.

 

top